Friday, August 12, 2011

PESANAN IMAM AL-GHAZALI ..

bismillahhirrahmannirrahim..(",)..


mengumpat??siapa pernh buat?angkat tgn!!haha(smbil angkat tgn)dush!dush!dush!..yup,hari ini nk share psnn imam ghazali psl mengumpat..sy x nafikan lah..sy pernah buat..itu pun sbb kmarahan yg membuak buak tahap mega la..ya allah..waktu tu rasa mcm nak pekik dan memekakkan telinga orang je rsenye...tu la..x istighfar..haha..MASA SILAM...ok...

Imam Al-Ghazali ada menyebut enam perkara yang mendorong seseorang itu mengumpat. Pertama- ingin memuaskan hati disebabkan kemarahan yang memuncak hingga sanggup mendedahkan keaiban dan kesalahan orang lain. Jika kemarahan tidak dapat dikawal, ia boleh menimbulkan hasad dan dendam.

Suka mendengar dan mengikuti perbualan orang yang menyerang peribadi kehormatan seseorang.

Mahu bersaing dan menonjolkan diri dengan menganggap orang lain bodoh dan rendah.

Disebabkan dengki, dia iri hati dengan orang lain yang lebih beruntung dan berjaya seperti dinaikan gaji dan pangkat.

Bergurau dan suka melawak untuk mencela dan mengatakan kelemahan dan kecacatan hingga mengaibkan orang lain.

Sikap suka mengejek dan mencela disebabkan rasa bongkak dan sombong kerana memandang rendah orang lain.

Sehubungan itu, Imam Al-Ghazali menyarankan 5 perkara untuk menghentikan sikap suka mengumpat, antaranya ialah :- Harus sedar dan insaf mengumpat dan memburuk-burukkan orang lain itu berdosa besar/Sedar dan membetulkan kesalahan sendiri daripada menyalahkan orang /Hendaklah berasa malu apabila memperli kecacatan orang lain.Ini kerana mencela kecacatan fizikal seolah-olah mencela Tuhan yang menciptakan.

Salam ukhwah ..

No comments:

Post a Comment