Tuesday, November 15, 2011

NILAI AKU DI MATAMU SAHABAT.


Sahabat selamanya.. satu ungkapan yang cukup indah terutama bagi mereka yang sedang memupuk ukhwah.. Begitu juga pada ana. Kerana ana juga punyai sahabat dan boleh jadi ana juga diiktiraf sebagai sahabat kepada seseorang yang ana tidak ketahui. Sungguh bahagia jika kita bersahabat untuk setia. Namun, sejauh mana ianya hanya menjadi ungkapan semata-mata, praktikalnya tiada..

Siapakah ana di mata sahabat-sahabat sebenarnya.. persoalan ini terus menjadi tanda tanya..
Dan biarlah ianya tidak berjawab kerana ana memang sedia tahu, mendapat nilaian yang mulia di mata manusia bukanlah apa-apa. Kerana apa yang dikejar adalah nilaian Allah yang lebih menggamit jiwa, meruntun rasa cinta.. Cukuplah setakat ini kita berdrama dan hentikan sketsa kehidupan ini, Semoga satu hari ukhwah sejati itu dapat ana rasai,
sebelum ajal menanti tiba di sisi..

Ya Allah, di malam ini, bimbang untuk ana menutup mata. Kerana barangkali esok adalah pengakhiran bagi diri yang hiba.. Oleh itu, ku ungkapkan kata memaafkan buat semua sahabat yang ana cinta.. dan moga mereka turut memaafkan diri ana yang hina..

Sungguh ku tak sangka, ana adalah antara insan yang tidak layak merasai nikmatnya sahabat setia di sisi.. Biarkan rasa ini menghilang, kerana ana bimbang ianya akan menghantui matlamat perjuangan sebenar diri, iaitu untuk mengejar keberkatan dari Ilahi.. Bersederhanalah dalam persahabatan. InsyaAllah kita tidak akan melihat kelemahan sebagai satu kelemahan..

Pinta akhirku,
Janganlah jadikan ana sahabat andai kerana kelebihan ana,
Janganlah jadikan ana sahabat andai kerana kebaikan ana,
Tetapi, Jadikan ana sahabat kerana Allah matlamat kita yang sama..

" Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwa ragaku, seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku. Sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati. Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tidak luntur baik dalam keadaan suka atau duka. Jika itu aku dapatkan, aku berjanji akan selalu setia padanya. Kuhulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan berasa senang.


Semakin ramai aku peroleh sahabat, aku semakin percaya diri. Mencari sahabat pada waktu susah. Belum pernah kutemukan di dunia ini seorang sahabat yang setia dalam duka. Pada hal hidupku sentiasa berputar-putar antara suka dan duka. Jika suka melanda, aku sering bertanya: “Siapakah yang sudi menjadi sahabatku?” Pada waktu aku senang, sudah biasa ramai yang akan iri hati, namun bila giliran aku susah mereka pun bertepuk tangan. Pasang surut persahabatan. Aku dapat bergaul secara bebas dengan orang lain ketika nasibku sedang baik.Namun, ketika musibah menimpaku, kudapatkan mereka tidak ubahnya roda zaman yang tidak mahu bersahabat dengan keadaan. Jika aku menjauhkan diri daripada mereka, mereka mencemuh dan jika aku sakit, tidak seorang pun yang menjengukku.


Jika hidupku berlumur kebahagiaan, banyak orang iri hati, jika hidupku berselimut derita mereka bersorak sorai. Mengasingkan diri lebih baik daripada bergaul dengan orang jahat. Apabila tidak ke temu sahabat yang takwa, lebih baik aku hidup menyendiri daripada aku harus bergaul dengan orang jahat.. "

No comments:

Post a Comment